Op vrijdag 28 september, 2018 hebben vLm en JLN de kans gekregen om de oefening Autumn Falcon van dichtbij mee te maken. Tijdens deze dag heeft de Luchtmobiele Brigade ons een unieke inkijk gegeven in hun organisatie.
11 Brigade ‘Air Assault’ bestond in 2017 25 jaar. Het was destijds de eerste eenheid van de landmacht met enkel beroepsmilitairen. Het doel was een eenheid op te zetten die snel en zelfstandig wereldwijd in te zetten zou zijn voor een diversiteit aan operaties in moeilijke- en crisisomstandigheden.
Als start van de dag hebben de leden van JLN en vLm een presentatie gekregen vanuit de Luchtmobiele Brigade. Hierin is ons uitgelegd hoe de Luchtmobiele Brigade zijn logistiek organiseert tijdens missies en de oefening Autumn Falcon. Verder is er een korte toelichting gegeven hoe de Luchtmobiele Brigade georganiseerd is.
Na deze informatie zijn we naar de eerste locaties gebracht om van dichtbij de voorbereidingen voor oefening Autumn Falcon te zien.
In het eerste deel van het programma hebben we uitleg gekregen hoe een “Air Drop” voorbereid wordt. Hierin werd direct duidelijk met wat voor een uitdagingen de Luchtmobiele Brigade om dient te gaan tijdens een missie. Het vervoer van A naar B krijgt hierdoor een heel andere dimensie. In het tweede deel hebben de deelnemers kunnen zien hoe men iedereen voorziet van voeding, brandstof, munitie en overige middelen.
Na het eerste deel had de Luchtmobiele Brigade een “lunch te velde” georganiseerd. Hierin werden alle deelnemers voorzien van een 24-uurs pakket met alle nodige voedingsstoffen om vol energie het tweede deel van het programma te vervolgen.
In het tweede deel van het programma zijn we naar het veld vervoerd waar een deel van de oefening plaats vond. Hier hebben we met eigen ogen kunnen zien hoe de Luchtmobiele Brigade samenwerkt met hun Duitse collega’s om elk scenario met succes af te ronden. Als kers op de taart hebben de deelnemers een “Air Drop” en het verplaatsen van voorraden en voertuigen met behulp van ‘Slung Loads’ van dichtbij kunnen zien.  Bij een Airdrop worden goederen met een parachute per vliegtuig afgeleverd op speciale geprepareerde pallets. Bij een Slung Load worden goederen en voertuigen onder een helikopter gehangen en verplaatst naar het inzet gebied.
Na deze bijzondere ervaringen zijn we teruggebracht naar het “bruin café” waar er nog een gelegenheid was voor vragen en een borrel. vLm en JLN willen de Luchtmobiele brigade hartelijk bedanken voor dit unieke “kijkje in de keuken”. Wat ons betreft een zeer geslaagd evenement!

Kijk hier voor een fotoverslag.
Kijk hier voor filmpjes.