Aan het begin van de zomer in 2016 kreeg ik te horen dat ik mijn Logistics Engineering scriptie moest repareren om mijn diploma te behalen. Na vier succesvolle jaren aan de NHTV wilde ik mijn studie niet met een zesje afsluiten en daarom besloot ik om mijn droom om in Engeland te studeren uit te stellen en in september 2016 een nieuwe opdracht te beginnen. Agristo B.V., een producent van diepgevroren aardappelproducten, had de perfecte opdracht voor mij. Een haalbaarheidsonderzoek naar de implementatie van Sales & Operations Planning. Doordat de oogst van aardappelen en de vraag van de klant ieder jaar verschillend is, was er een gestructureerd proces nodig wat vraag en aanbod in balans moest brengen.

Een uitspraak van Toon Gerbrands, Algemeen Directeur van PSV, heeft mij zeer geïnspireerd tijdens mijn afstudeerperiode. Toon zegt dat alles waar je invloed op kan uitoefenen perfect geregeld moet zijn om iedere wedstrijd te winnen. Was iedereen top fit? Had iedereen goed getraind? Hebben we de juiste tactiek gebruikt? Kijk naar deze zaken in plaats van naar de scheidrechter te wijzen. In veel productiebedrijven geldt hetzelfde, wordt de planning gebaseerd op de juiste data? Is de Forecast Accuracy van een wenselijk niveau? Is het productieproces betrouwbaar? Worden dezelfde cijfers gebruikt door de gehele organisatie? Als deze zaken niet op orde zijn kan je onmogelijk een betrouwbare, bruikbare, planning maken. Leg de schuld niet bij zaken waar je geen invloed op kan uitoefenen, zolang je er zelf niet alles aan gedaan hebt. Tijdens mijn afstuderen en in de negen maanden erna als S&OP Engineer heb ik gezien hoe belangrijk het is om betrouwbare informatie, op het juiste moment met de relevante mensen te delen, om zo een maximaal resultaat te behalen.

In september 2017 ben ik alsnog naar Engeland gegaan om de master Manufacturing Management te volgen. Hier kreeg ik een telefoontje met de mededeling dat ik mijn scriptie mocht presenteren tijdens het Logistiek Management Congres in Utrecht. Met de uitspraak van Toon in gedachte, heb ik met mijn begeleiders samen gewerkt om de perfecte pitch te maken. Deze dag was een geweldige ervaring en ik ben enorm blij dat mijn scriptie uiteindelijk als winnaar verkozen is. Omdat het leven in de UK mij goed bevalt, heb ik mijn verblijf in Londen verlengd. In mijn nieuwe rol als S&OP Process Developer bij een producent van bloedplasma gerelateerde medicijnen. Net als bij Agristo willen we hier de logische en onlogische informatie en methodieken uit de hoofden van ervaren medewerkers halen en omvormen tot een gestructureerd proces, voor deze informatie hebben ze een mooie term in de UK, headology.