Op vrijdag 25 mei waren we te gast bij CB, ook wel bekend als Centraal Boekhuis. Tot 2012 hadden ze zich dan ook alleen beziggehouden met distributie van boeken. Tot op het moment dat ze zich bedachten dat als ze toch al met de auto de winkelstraat in rijden waarom ze dan niet ook andere winkels bevoorraden. Zodoende is de naam aangepast naar CB en doen ze naast boeken op kleine schaal ook fashion en health care. Fashion is alleen nog cross dock in combinatie met de boeken.

Tijdens het event hebben we mogen zien hoe 90.000 verschillende titels binnen 24 uur bij de klant zijn. Dit leverde vooral bij de deelnemende studenten verbaasde blikken. Nooit gedacht dat er zoveel bij kwam kijken om dat ene boek bij de klant te krijgen ofwel via de winkel of rechtstreeks. Waar in de logistiek nog veel gewerkt wordt met vaste leverdagen is CB hier van afgestapt en bieden ze de winkels flexibiliteit. Ieder boek wordt verpakt in een doos waarbij alleen de palletzendingen door CB zelf gereden worden.

Met een piek in werkzaamheden tussen 23 uur en 1 uur waren we te gast op een rustig moment van de dag. De studenten die het moeilijk konden voorstellen, werden dan ook enthousiast uitgenodigd ’s avonds nog eens terug te komen. CB bezit een bijzondere locatie met een hoogbouw van maar liefst 32 meter hoog met plek voor ongeveer 22.000 pallets en 5 volautomatische trucks die er al 30 jaar draaien. Samenvattend maken ze slim gebruik van twee overflow locaties voor de zogenoemde slow movers, een automatisch hoogbouw magazijn voor de fast movers en twee verschillende hand magazijnen voor boeken die direct beschikbaar moeten zijn om alles binnen 24 tot 48u te leveren. Dit bedrijfsbezoek heeft de groep enthousiaste tweedejaars studenten van HAS Hogeschool en een tiental leden van Jong Logistiek een mooi inkijkje gegeven in de logistiek achter “voor 23:00 besteld, morgen in huis”!