JLN en vLm helpen jou!
Door uitdagende veranderingen op het gebied van arbeid zoals flexibiliteit, sociale innovatie, robotisering, imago van de logistiek, de steeds lastiger te voorspellen vraag van de klant en de geringe marges waar verladers en logistiek dienstverleners mee te maken hebben, is het voor bedrijven noodzakelijk om te zorgen voor voldoende en goed opgeleid logistiek personeel.  Bedrijven kunnen dit personeel zelf werven via eigen sollicitatieprocedures of hier een HR-bureau voor inschakelen of meedoen met de Logistiek Speeddate van Jong Logistiek Nederland op 22 juni 2018. Een andere manier is deelnemen aan het coaching programma Topcoaches voor Toptalent (TvT). De 11e editie van dit mooie programma sluiten we samen met JLN af tijdens de Logistiek Speeddate op vrijdag 22 juni. Op en top samenwerking, uitwisseling en wisselwerking.

Wat is TvT?
TvT is een door vLm uitgevoerd coaching programma waarbij logistieke toptalenten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Jaarlijks komt een selecte groep van tien tot twintig ambitieuze afstuderende studenten HBO Logistiek van negen verschillende hogescholen in aanmerking voor dit traject. Een dynamisch programma bereidt hen in de brede zin voor op de praktijk. Zij ontwikkelen zich op inhoudelijke en persoonlijke competenties zoals kennis en inzicht, communicatie, initiatief, leiderschap en persoonlijkheid. Vanuit vLm bieden wij hen een uitgebreid programma van workshops, in samenwerking met TLN, evofenedex, JLN en de Topsector Logistiek.

Gezamenlijk belang
Het belang van het werken aan persoonlijke competenties wordt ook onderstreept door hogescholen en topcoaches. Voor hen is dit een gezamenlijk belang én verantwoordelijkheid. Er zijn nog steeds signalen van werkgevers dat meegebrachte competenties niet altijd goed aansluiten op wat in logistieke functies wordt gevraagd en gewenst. De groep toptalenten die meedoet aan TvT heeft bewust gekozen voor een wat lastiger afstudeeronderzoek en daardoor het actief werken aan competenties sámen met hun coach. De afstudeeronderzoeken lopen uiteen van het zoeken naar een nieuw planningssysteem voor een logistiek dienstverlener tot het adviseren over een toekomstbestendige transportmodaliteit voor de binnenstad van Amsterdam.

Ook Toptalenten voor Topcoaches
Niet alleen toptalenten profiteren van werken met topcoaches. Ook andersom is dit het geval. Toptalenten beschikken over competenties waar topcoaches hun voordeel mee kunnen doen. ICT-kennis, de frisse wind en het voorkomen van een tunnelvisie worden genoemd als redenen voor topcoaches om vooral in contact te blijven met deze jonge groep studenten. ‘Het houdt mij scherp’ is een veel gehoorde waardering.

Het programma TvT draait inmiddels voor de 11e keer en heeft meer dan honderddertig studenten een succesvolle afstudeerperiode bezorgd. Dit komt vooral door de aansprekende opdrachten en extra begeleiding door topcoaches. Zo’n tachtig verschillende bedrijven hebben aan dit coaching programma meegedaan, variërend van eenmalige deelname tot zes jaar beschikbaarheid als topcoachbedrijf. Dat deze toptalenten echt talentvol zijn blijkt niet alleen uit hun succesvolle afstudeerperiode. Twee van hen zijn inmiddels verkozen tot Logistiek Talent van het Jaar en een oud-deelnemer heeft de Nederlandse Scriptieprijs Logistiek heeft gewonnen.

De matches editie 11

 • Mathijs van Wijnen – Hogeschool Utrecht – HEMA
 • Roxanne den Boer – Hogeschool Rotterdam – DSV Solutions
 • Jet Meijhuis – Hogeschool van Amsterdam – Rotra
 • Tim Visser – Windesheim – Liquido d’Oro
 • Thijs Vermeulen – NHTV – Stiho
 • Yvar van de Kraats – Windesheim – Albert van de Scheur
 • Linda Sprenger – Hogeschool van Amsterdam – AS Watson
 • Yari Verhoef – NHTV – Jumbo
 • Maaike Pierens – Windesheim – Vos Logistics
 • Babs van der Knijff  – NHTV – WP Haton
 • Dylan van Ochten – Hogeschool Utrecht – Technische Unie

Het selectietraject
Maar hoe kunnen studenten deelnemen aan TvT? En is dit voor iedereen weggelegd? De eerste stap is dat Hogescholen zelf hun meest talentvolle studenten selecteren voor dit programma. Vervolgens sturen zij hun beste kandidaten door voor de verdere selectie. Daarbij ligt de focus op kwaliteit en minder op kwantiteit. Nieuw bij de 11e editie is een centrale selectiedag. Deze is opgezet samen met vLm partner YACHT. Op deze dag presenteren alle potentiële toptalenten zich door middel van een pitch en een logistieke case. Op die manier ontstaat een duidelijk eerste beeld van de kandidaten. vLm heeft hierbij bewust gekozen voor de samenwerking met programma partner YACHT die uitblinkt in het ontwikkelen van en het investeren in hun medewerkers.

Uitblinken in eigenschappen die de computer nu (nog) niet heeft
Na de centrale selectiedag maken de kandidaten een online assessment bestaande uit een intelligentie- en een persoonlijkheidstest. Daarbij wordt gekeken naar een aantal competenties die nodig zijn om dit programma succesvol te kunnen afronden. Denk hierbij aan samenwerking, resultaatgerichtheid, zelfontwikkeling en met name ook het aanpassingsvermogen (agile). Om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers en om de concurrentie met ‘zelflerende’ robots en computers aan te gaan, moet de werknemer van de toekomst agile zijn. Dit betekent onder andere: uitblinken in de eigenschappen die de computer nu nog niet of in mindere mate heeft. Voorbeelden hiervan zijn intuïtie, mensenkennis, analytisch vermogen om data te kunnen interpreteren, compassie en creativiteit.

De laatste stap is een persoonlijk interview waarbij de kandidaat nog meer van zichzelf kan laten zien. Uiteindelijk gaat het erom dat kennis, persoonlijkheid en motivatie van het talent afgestemd wordt op de cultuur, de strategie en de purpose van het bedrijf.  Als alle kandidaten bekend zijn, worden studenten en coaches door vLm gematched.  Aan de hand van deze match wordt er nog een kennismakingsgesprek tussen de student en het stagebedrijf gevoerd. Indien alle ingrediënten matchen staat niets een succesvolle samenwerking nog in de weg.

Hogescholen, studenten of bedrijven die meer willen weten over het coaching programma Topcoaches voor Toptalent kunnen terecht bij Jolanda Bakker, Projectleider Human Capital bij vLm; jbakker@vlm.nl.
Of kijk op https://vlm.nl/topcoaches-voor-toptalent/.

De selecties (van bedrijven en studenten) voor de 12e editie starten in september 2018 met start afstuderen februari 2019.