Mijn naam is Roxanne den Boer, vierdejaars student van de opleiding Logistics engineering. Deze opleiding volg ik in Rotterdam bij de Hogeschool Rotterdam in samenwerking met STC-Group. Eerder heb ik stage gelopen bij Wilhelmsen Ships Services bij de afdeling Supply Chain Europe. Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek bij DSV Solutions Nederland B.V. te Moerdijk op de afdeling Business Support.

Mijn afstudeerstage heb ik verkregen dankzij mijn deelname aan het Topcoach voor Toptalent (TvT) programma. Na een uitgebreide selectieprocedure ben ik gekoppeld aan DSV in Moerdijk. Bij dit bedrijf had ik de keuze uit een aantal uitdagende afstudeeropdrachten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een opdracht om de value added service (vas) afdeling te optimaliseren.  Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik de minor Service Logistiek gevolgd heb aan het Rotterdam Mainport Institute. Dit sloot goed aan op de opdracht en ik wilde hier meer ervaring mee op doen bij DSV.

DSV
DSV is een wereldwijde leverancier van logistieke oplossingen. DSV bestaat sinds 2006, voorheen  waren de gevoerde bedrijfsnamen o.a. Frans Maas, Furness en DFDS. DSV heeft kantoren in meer dan 80 landen en een internationaal netwerk van partners en agenten. DSV Solutions Nederland B.V. behoort tot de DSV Groep, een internationaal beursgenoteerde organisatie met wereldwijd een personeelsbestand van meer dan 40.000 medewerkers. Bij DSV Solutions wordt er samen met de klant gewerkt aan het ontwikkelen van logistieke oplossingen die de operationele efficiëntie verhogen en kosten verlagen. De vestiging Moerdijk bestaat uit totaal 130.000 m2 warehousing. Deze 130.000 m2 is verdeeld over 3 locaties; Tradeboulevard 4, Orionweg 9 en Tradeboulevard 7. De vas activiteiten vinden plaats op Tradeboulevard 4 en Orionweg 9. DSV Solutions Nederland, waar DSV Zuid West Nederland (ZWN) onderdeel van uitmaakt is ISO-9001:2015 en AEO gecertificeerd. Door middel van klant specifieke logistieke oplossingen biedt DSV Solutions haar klanten actieve ondersteuning bij het vergroten van hun Europese marktaandeel.

De opdracht
De opdracht vanuit DSV Solutions Nederland B.V., is het optimaliseren van een vas afdeling van DSV. Value added Services staan nog redelijk in de kinderschoenen en hierdoor is het belangrijk om te onderzoeken wat de mogelijkheden momenteel zijn, maar ook voor in de toekomst. Het doel van het onderzoek is om meer klanten te werven en het huidige vas aanbod van klanten te vergroten. De hoofdvraag van het onderzoek is:
Hoe kan de workflow van de vas activiteiten van DSV Zuid West Nederland Tradeboulevard 4 aangepast worden voor 5 juni 2018 om het proces binnen de huidige vas afdeling efficiënter te kunnen implementeren door de zeven vormen van verspillingen (TIMWOOD) te elimineren?

Topcoaches voor Toptalent
Binnen het TvT programma worden er allerlei bedrijfsbezoeken georganiseerd door de toptalenten bij hun afstudeerbedrijf, maar ook door andere bedrijven. Het eerste bedrijfsbezoek binnen de 11e editie van het TvT programma vond dit jaar plaats bij DSV in Moerdijk. De deelnemers hebben een rondleiding gekregen door het warehouse van DSV. Vervolgens hebben de Toptalenten casussen gemaakt en verkregen oplossingen gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de vas afdelingen van DSV. Deze casussen heb ik gemaakt naar aanleiding van een eerdere brainstorm sessie met de stakeholders van de vas afdeling. Tijdens deze brainstorm sessie zijn er door middel van stellingen oorzaken van problemen boven water gekomen. Deze oorzaken zijn tijdens de brainstorm sessie ingevuld in een Ishikawa model. De casussen voor het bedrijfsbezoek zijn gebaseerd op basis van het Ishikawa model. De toptalenten hebben creatieve oplossingen en verbeteringen bedacht voor de vas afdeling van DSV in Moerdijk.

Na de studie
Na het afronden van mijn studie wil ik graag meer werkervaring gaan opdoen. Hierdoor verwacht ik een beter beeld te hebben welke kant ik precies op wil. Wanneer dit duidelijk is wil ik waarschijnlijk een deeltijdstudie gaan volgen om mijzelf verder te specialiseren.