https://www.youtube.com/watch?v=PcMlHwgajeE

CEVA Logistics levert niet voor het eerst een finalist voor de verkiezing Jong Logistiek Talent; in 2015 won Contract Manager Mario Wopereis de verkiezing en in 2017 schopte Operations Manager Luc de Jong het tot de finale. Dit jaar is het de beurt aan Joris Teurlings, die bij de logistiek dienstverlener een improvement programma voor de gehele Benelux opzette en uitrolde.

Teurlings startte in 2016 als Benelux Project Engineer met het improvement programma BPE Waves. Bij CEVA Logistics werden al tal van verbeteringen doorgevoerd, maar elke locatie deed dat op eigen initiatief. “Daardoor werkten al die sites uiteindelijk net op een andere manier. Vanuit het Benelux hoofdkantoor hebben we gekeken hoe we die kennis en kunde samen konden voegen. Zo ontstond het Best Practice Engineering (BPE) Programma”, vertelt de finalist. Binnen dit programma werkt een centraal team acht weken lang samen met het lokale team van een site aan verbeteringen van processen. “In die periode zoom je gezamenlijk in op de processen. Je kijkt naar verbeterpunten en gaat deze binnen die acht weken implementeren. De best practices uit al die sites nemen we weer mee naar andere locaties.”

Zo’n drie jaar later heeft het team van CEVA Logistics elke locatie bezocht en zelfs een extra ronde gedaan om de concepten nóg professioneler neer te zetten. Het improvement programma heeft zijn vruchten inmiddels zichtbaar afgeworpen. Teurlings: “De totale kostenbesparing bedroeg vier miljoen euro. De klanttevredenheid ging omhoog, omdat klanten hun producten ofwel sneller ofwel goedkoper kregen. Voor mij was het enthousiasme van de medewerkers een hele waardevolle opsteker. In eerste instantie werd het BPE programma gezien als wéér een initiatief vanuit het hoofdkantoor. Eind 2016 klopten de locaties juist bij ons aan omdat ze zagen wat voor effect het had en welke bijdrage het leverde aan de energie op zo’n site.”

Daarin heeft de finalist naar eigen zeggen een belangrijke rol gespeeld. “Ik heb dit echt als ambassadeur opgezet en uitgerold. Ik heb zowel met de Vice President gezeten als met de medewerkers op de vloer. Om dan te merken dat mensen hun sceptische houding op den duur laten varen, daar ben ik trots op.”

BPE Waves bestaan nog steeds, maar tegenwoordig wordt er meer ingezoomd op innovatie in plaats van bestaande processen of tools. “We kijken nu buiten de muren van CEVA.” Teurlings speelt daarin geen rol meer. Het succes van BPE Waves heeft hem de functie van Site Manager opgeleverd. Hij is nu verantwoordelijk voor twee vestigingen van CEVA Logistics in Born, bestaande uit zo’n tweehonderdvijftig fte.

Eventuele winst in deze verkiezing ziet het logistiek talent als een stukje erkenning voor al het werk wat in BPE Waves is gestoken. “Maar het is ook een mooi middel om te laten zien wat je kunt bereiken binnen een groot bedrijf met zoveel verschillende lagen. Andere bedrijven kunnen dit eenvoudig als voorbeeld gebruiken.”

Logistiek Manager van het Jaar
Op 28 maart klimmen de drie finalisten op het podium om de vakjury en het publiek nog een laatste keer te overtuigen. Logistiek Manager van het Jaar vindt plaats op 28 maart in Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie over het programma en aanmelding vind je hier. Aanmelden is gratis!