De vierde generatie Meijer staat inmiddels aan het roer bij dit familiebedrijf aan de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie. Trots, enthousiast en nuchter kregen we zowel de historie, heden als toekomst uitgelegd. We werden ontvangen met koffie en gebak in het museum met draaiende oude stoom- en dieselmachines (met dank aan de derde generatie), we werden rondgeleid door al die productiehallen met moderne machines en verbouwwerkzaamheden, we leerden over productie-inrichting en de cultuuromslag in de organisatie en kregen voorproefjes van nieuwe productontwikkelingen.  Het was voor leden van vLm en JLN een topmiddag, daar aan de Waddenzee.

De producten die Meijer Handling Solutions maakt voor hulpmiddelen bij laden en lossen van goederen zijn voor ons logistiekelingen zeer interessant, en zien hoe deze tot stand komen maakt het alleen maar leuker. De RollerForks® (winnaar Logistica Award 2003), het palletloos laden en lossen, een fysiek Push-/Pull-concept, we hebben er aan kunnen voelen en ruiken. We hebben mee kunnen denken over het concept voor een app in ontwikkeling, waarop sensoren in de KOOI-ReachForks® de lengte van de vorken in beeld worden gebracht voor de heftruckchauffeur. Met de feedback uit onze groep kan het bedrijf ook weer wat doen, mooi dat er tijdens dit evenement zo’n wisselwerking ontstond, vooral dankzij de openheid van de medewerkers van het bedrijf. We kregen met elkaar goed in beeld dat een slimme logistieke toepassing niet persé een succes hoeft te worden, omdat belangen in de keten niet gelijk lopen.

De middag werd afgesloten met een aangeklede borrel, maar daar kwamen we bijna niet aan toe, omdat we geboeid waren door de uitleg over de ontwikkelingen in de organisatie en de vele vragen die we bleven stellen. Het bedrijf is volop bezig met QRM en een ombouw naar productiecellen en zelfsturende teams, en uit de eerste hand hiervan kunnen horen is heel waardevol. Durven leren van je fouten, werken vanuit een gedeelde visie, vertrouwen op vakmanschap en eigen verantwoordelijkheid, bedrijfscultuur, het kwam allemaal langs. Voor de goede verstaander, we trokken deze conclusie: Semco aan de Waddenzee!

De belofte vooraf dat dit evenement van Community Regio Noord in het teken zou staan van technologische, proces- en sociale innovatie werd dankzij de mensen van Meijer Group méér dan waargemaakt. Medeleden die er niet bij konden zijn hebben wat gemist.

Zie hier de foto’s voor een sfeerimpressie van dit bedrijfsbezoek.