Op 7 februari verzamelden zo’n 50 ervaren en jonge vLm-ers en JLN-ers zich bij restaurant Landlust om een hele dag te leren van vooraanstaande bedrijven in Zeeland, kennis te delen en mee te denken over diverse vraagstukken waar bedrijven in Zeeland mee te maken hebben.

De aftrap werd gegeven door Jean Ruinard (Commercieel Manager van Zeeland Seaports); hij maakte duidelijk dat in Zeeland diverse productiebedrijven en logistieke dienstverleners zijn gevestigd die in hun segment tot de wereldspelers behoren; Vlissingen is leidend in de overslag van conventioneel food, er wordt de meeste aluminium ter wereld overgeslagen en er worden meer auto’s verscheept dan in bijvoorbeeld Rotterdam.

Kloosterboer
Vervolgens ging één groep per bus naar de vestiging van Kloosterboer enkele kilometers verderop om een indruk te krijgen van het lossen en laden van een schip en de processen in en rondom de terminals; Kloosterboer is met ruim 3.500.000 m3 opslagcapaciteit één van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld op het gebied van opslag en handling van koel-vriesproducten en beschikt alleen al in Nederland over 9 vestigingen. Kloosterboer investeert continu in uitbreiding en verbetering van haar locaties; voorbeelden daarvan zijn de uitbreiding van de Delta Terminal op de Maasvlakte in 2013, de overgang van drie terminals in Vlissingen op energiezuinige en duurzame ammoniak koel- en vriesinstallaties en de deelname in Cool Port Rotterdam waar Kloosterboer een terminal met een capaciteit met ca 430.000 temperatuur gecontroleerde palletplaatsen realiseert en veel diensten als verpakken, sorteren en overslag gaat aanbieden.

Tijdens de busrit over het enorme terrein van Kloosterboer vol terminals, containers, opslag van aluminiumproducten en delen van windmolens vertelde René Castel (Trainer) in geuren en kleuren over de opslag van superfoodsproducten, juices, vis, bananen en andere soorten fruit; Vooral de korte kennismaking met een koelcel van -22 C en het zien van het blendproces van de juices maakte veel indruk; gelukkig stond kort daarna een warme lunch gereed bij terugkomst in Landlust. Daar werd de discussie voortgezet hoe sneller kon worden geanticipeerd op de continue marktverandering, bijvoorbeeld middels multifunctionele terminals voor allerlei soorten producten;

Lamb-Weston / Meijer
De andere groep bezocht intussen wereldleider van ‘frozen potatoe products’ Lamb-Weston / Meijer en volgde de rondleiders tussen en onder de vele buizen en machines. Lamb-Weston / Meijer, met haar hoofdkantoor in Kruiningen levert vanuit vijf productielocaties, diepgevroren aardappelproducten als Twisters, Potato Dippers en gedroogde aardapelvlokken. De klanten zijn te vinden in de foodservice, industrie en retail in Europa, Midden-Oosten en Afrika.

Tijdens de rondleiding werden de processen van ontvangst via sorteren, schoonmaken, schillen, mengen en snijden tot en met verpakken stuk voor stuk uitvoering toegelicht; hoe bepaalde processen zo waren opgezet om te kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de afnemers. Hoge kwaliteit en duurzaamheid kwamen diverse keren naar voren, ook hoe Lamb-Weston / Meijer de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 stap voor stap realiseert, door een hogere aardappelbenuttingsgraad, verminderen van energieverbruik en gebruik van gezondere frituurolie.
De vraag die de deelnemers meekregen was of de datgene wat ze zagen klaar was voor 2025. Later op de dag pakten Susanne Maassen (Supply Chain fulfillment specialist) en Gijs van Hoogstraten (Manager Logistics Europe) deze vraag weer op in een interactieve sessie. Vanuit de zaal kwamen diverse opmerkingen ten aanzien van verpakking, het omgaan met veranderende klantwensen (kleinere porties, andere producten), veranderende afnemerswensen (meer producten, kleinere batches), productinnovatie en een grotere focus op het creëren van een gezond imago.

Bij terugkomst in Landlust werd tijdens de interactieve sessie door Bart Bosma (opleidingscoördinator Logistics Engineering Hogeschool Zeeland) uiteengezet hoe de opleiding tegenwoordig is georganiseerd; er wordt bijvoorbeeld meer samengewerkt met bedrijven en organisaties om de opleiding aantrekkelijker te maken voor studenten. De vraag die werd voorgelegd was ‘hoe potentiële starters en zij-instromers enthousiast gemaakt konden worden voor de logistiek’ en dan met name in en rondom Zeeland;
In groepen werd flink gediscussieerd en de antwoorden werden gedeeld en besproken; geen verrassing: de opleiding moet nog meer worden ingevuld met praktijkvoorbeelden; daarnaast zou er al in het basisonderwijs meer aandacht aan logistiek moeten worden gegeven; wellicht kunnen bekende vloggers een rol spelen bij het beter op de kaart zetten van logistiek;

De dag werd afgesloten met een drankje en diverse lekkernijen uit de fabriek van Lamb-Weston / Meijer. De dag, georganiseerd door JLN en vLm, is door de gedegen invulling en bijdrage van Kloosterboer, Lamb-Weston / Meijer, Zeeland Seaports, Provincie Zeeland, Hogeschool Zeeland en deelnemers van vLm en JLN zeer succesvol verlopen.

Foto’s en een filmverslag van deze dag zijn hier en hier te vinden.