Donderdagochtend 26 januari vond de Kick Off van de 10e editie van Topcoaches voor Toptalent plaats. In tien jaar tijd zijn er meer dan honderdtwintig Toptalenten en Topcoaches gematched via dit programma. Na een uitgebreide selectie in het najaar van 2016 zijn negen van de bijna dertig 4e-jaars HBO Logistiek studenten overgebleven. Zij zijn half februari gestart met hun afstudeeronderzoek bij de leden van evofenedex en TLN.

Deze 10e editie is een speciale. Niet alleen omdat het een jubileumjaar is maar ook omdat de uitvoering vanaf deze editie wordt verzorgd door vLm in nauwe samenwerking met evofenedex.
Het verbinden van dergelijke programma’s is een stap voorwaarts. Beide verenigingen bundelen zo hun krachten en kunnen samen nóg meer betekenen voor de ontwikkeling van de logistiek professional. Bij deze overgang wordt nog uitgebreid stil gestaan tijdens de viering van het jubileum tijdens het vLm-Jaarcongres op 28 juni a.s.

De afstudeeronderzoeken lopen uiteen van het zoeken naar een nieuw voorraadsysteem tot onderzoeken hoe het aantal half lege vrachtwagens kan worden verminderd. Bij veel opdrachten komt een stuk verandermanagement kijken. Niet alleen de techniek maar ook de mens wordt hiermee een heel belangrijk ‘onderdeel’ tijdens het afstuderen.

Het werken met toptalenten is ook van groot belang voor de topcoaches. Hun ICT-kennis, de frisse wind en het voorkomen van een tunnelvisie werden genoemd als redenen voor topcoaches om vooral in contact te blijven met deze jonge groep studenten. “Het houdt mij scherp” is een veel gehoorde waardering.

Topcoaches voor Toptalent probeert middels dit programma de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het (HBO) onderwijs te versterken. Met uitdagende veranderingen op het gebied van arbeid zoals flexibiliteit, sociale innovatie, robotisering, imago van de logistiek, de steeds lastiger te voorspellen vraag van de klant en de geringe marges waar verladers en logistiek dienstverleners mee te maken hebben is het noodzakelijk om te zorgen voor voldoende en goed opgeleid logistiek personeel.

Het belang van het werken aan persoonlijke competenties wordt onderstreept door hogescholen, topcoaches en studenten. Dit is een gezamenlijk belang én verantwoordelijkheid. Er zijn nog steeds signalen van werkgevers dat meegebrachte competenties niet altijd goed aansluiten op wat in logistieke functies wordt gevraagd en gewenst. Deze groep toptalenten heeft bewust gekozen voor een wat lastiger afstudeeronderzoek en het actief werken aan competenties sámen met hun coach.

Netwerken is het vLm-jaarthema en het project Topcoaches voor Toptalent sluit hier naadloos op aan.

De bedrijven die deze 10e editie meedoen zijn;

A.S. Watson
Chemours Netherlands BV
DHL Supply Chain (2 studenten)
Timber and Building Supplies Holland (TABS Holland)
Luchtmacht
WP Haton (2 studenten)
Pon Tyre Group

De Hogescholen die deze 10e editie meedoen zijn;

Hogeschool Amsterdam
Hogeschool Utrecht
Hogeschool Rotterdam
NHTV
Fontys Venlo
Hogeschool Inholland Haarlem
Windesheim
HAN
Fontys Eindhoven

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Jolanda Bakker; jbakker@vlm.nl