Donderdagmiddag 6 oktober bezocht vLm Zuid Bosch Transmission Technology in Tilburg. Veel van de 25 deelnemers rijden regelmatig langs de fabriek aan de A58 en keken uit naar het uitstapje binnen de muren van dit bijzondere bedrijf.

Na de ontvangst gaf Edwin Kwisthout (Logistics & Supply Chain Director) een boeiende inkijk in de werking en uitdagingen van de business en supply chain. In de moederfabriek in Tilburg produceert Bosch Transmission Technology (BTT) hoogwaardige duwbanden die voor continu variabele transmissie zorgen. Deze duwbanden worden gebruikt in diverse automerken in Noord-Amerika en Azië. Klanten van BTT zijn autoproducenten en transmissieproducenten en voornamelijk gevestigd in Azië. Het aantal leveranciers (staallegering) in Azië en Duitsland is vrij klein en BTT produceert ongeveer 10-15 verschillende eindproducten.

Groeiende volumes, lange leadtimes en beperkte productiecapaciteit
De groeiende volumes, lange levertijden van componenten en beperkte volumeflexibiliteit zorgen voor voldoende supply chain uitdagingen. De keten is overzichtelijk met 10-15 eindproducten, en vaste klanten en leveranciers. De globale Supply Chain Planning wordt daarom al jaren gedaan in Excel, wat veel transparantie en inzicht oplevert. Tegelijkertijd is het in een globaal S&OP proces lastig als de sales-, opslag- en distributiedata niet in één ERP invoerbaar zijn. Met een arbeidsintensief en foutgevoelig S&OP-proces als gevolg; input om tijdens de rondleiding in de overweldigende fabriek over na te denken.

In twee groepen werden wij rondgeleid in de complexe wereld achter de productie van de duwband. Opvallend waren de vele bewerkings- en controlestappen in het proces, waar wij als bezoekers flink verrast door waren. Ook opvallend was de ver doorgevoerde eigen manier van werken middels Bosch Production System (eigen variant waarin 5S, Continuous Improvement en Lean) waarin kwaliteit en flexibiliteit centraal staan.

Nieuwe tooling, of is Excel onze beste vriend?
In de groepsdiscussie na de rondleiding stond de vraag ‘Is er in de situatie van Bosch andere tooling toepasbaar in het S&OP proces welke te koppelen is aan SAP’ centraal. Een vraag die aan sloeg, want er was veel input voor nieuwe oplossingen en diverse deelnemers dachten actief mee over een nog bredere oplossing.

Na een geslaagde brainstormsessie ontving Bosch Transmission Technology het jaarlidmaatschap en werden Edwin en zijn collegae bedankt voor de gastvrijheid en de inkijk in de dagelijkse uitdagingen waar zij als Supply Chain team voor staan. Velen bleven nog even hangen voor de netwerkborrel en reden daarna weer naar huis, nu wetende wat er speelt achter de deuren van dit indrukwekkende bedrijf!

Zelf ook een kijkje nemen bij Bosch? Kijk hier naar de foto’s.