Loading...

Wat is dit voor programma?

In het Mentor Mentee programma word je als logistieke professional (vLm) gekoppeld aan een lid van Jong Logistiek Nederland (JLN). Samen bespreken jullie wat jullie de komende tijd willen bereiken en op welke manier jullie elkaar daarbij willen en kunnen ondersteunen.

Het Mentor Mentee programma is een belangrijk en effectief middel om logistieke en supply chain professionals in verschillende carrièrefases een stap verder te helpen. Een mentor binnen dit programma is een gids die de mentee helpt richting te geven aan zijn of haar carrière, en ook spart over relevante werkgerelateerde problemen en uitdagingen. Een mentee prikkelt de mentor met nieuwe logistieke vakkennis en een frisse blik.

Het hebben van een mentor of een mentee kan veel voor je carrière betekenen. Of je nu net bent begonnen aan je eerste baan of een ervaren directeur bent, een mentor/mentee koppel vormen kun je op ieder moment in je carrière. Voor de mentee kun je denken aan voordelen als: je netwerk vergroten, hulp bij het vinden van een nieuwe baan of de juiste stappen voor je droomcarrière uitpluizen. Als mentor kun je daarentegen je werkervaring delen of juist je coaching-skills verder ontwikkelen.

Hoe word je een mentor of een mentee?

Het ligt volledig aan jezelf of je een mentor of mentee wilt zijn. Wil je leren van de ervaring van een ander of wil je zelf graag je ervaring delen? Tijdens het mentorshipprogramma hebben we gemerkt dat leeftijd hier niet altijd een rol in speelt. De mentee is vaak degene met een hulpvraag, de mentor onderscheidt zich vooral door werkervaring en coaching-skills.
Wel is het belangrijk dat zowel de mentee als de mentor willen leren. Beide zijn gebaat bij elkaars vragen en ervaring.

Hoe vind je zo iemand?

Tijdens een mentor-mentee-speeddate kunnen mentoren en mentees kennismaken met elkaar. In de voorbereiding op de speeddate stelt iedere deelnemer in het mentorshipprogramma een korte beschrijving op wat hij of zij zoekt. Een mentee die reuze ambitieus is, is minder goed af met een mentor die vooral op zoek is naar gezelligheid. In andere woorden, de mentor en mentee moeten matchen op het gebied van verwachtingen. Daarnaast kan het verstandig zijn om iemand te zoeken die werkzaam is in dezelfde branche, omdat je in deze branche een goed netwerk hebt en de specifieke kenmerken van de branche bekend zijn. Ook is werkervaring in de juiste richting wellicht belangrijk. Het is voor een mentor lastiger om te coachen als jij (we noemen maar wat) de beste tomatenteler wilt worden, maar zelf carrière heeft gemaakt in de politiek.

Alle zakelijke punten zijn uitermate belangrijk, maar vergeet als laatste de doodnormale ´klik´ tussen mentor en mentee niet. Van elkaar leren is nu eenmaal makkelijk als er een beetje een leuk persoon tegenover je zit.  Tijdens de speeddate aan het begin van ieder nieuw Mentor Mentee traject kun je kennis maken met alle mentoren en mentees en je voorkeur(en) aangeven.
Heb je een passende mentor of mentee gevonden? Mooi, dan kunnen we naar de volgende stap!

Wanneer en hoe vaak spreken jullie af?

Afgelopen jaren hebben de ‘koppels’ ongeveer 5-6 keer per jaar een mentor/mentee gesprek gepland. Je spreekt een mentor of mentee dus niet wekelijks (kan natuurlijk wel!), maar vaak genoeg om bepaalde situaties met elkaar te bespreken en vervolgens zelfstandig aan de slag te gaan.

Hoelang blijven jullie een mentor/mentee koppel?

Bij deelname aan het mentorshipprogramma blijf je een half jaar begeleid bij elkaar, maar na deze maanden kunnen koppels uiteraard met elkaar in contact blijven. Wat leuk is om te zien uit de koppels jaar 1-3, is dat veel mentoren en mentee’s contact met elkaar blijven houden. Je hebt toch een relatie met elkaar hebt opgebouwd en persoonlijke onderwerpen met elkaar hebt gedeeld.
Je kunt een mentor of mentee dus zo lang aanhouden als je zelf behoefte aan hebt.

Wat kun je nog meer van het programma verwachten?

Naast het feit dat je logistieke netwerk flink wordt uitgebreid en je samen met je mentor of mentee aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, kun je ook nog extra ‘training’ vanuit het programma verwachten. JLN en vLm bieden optioneel interessante workshops gerelateerd aan persoonlijke ontwikkeling/coaching/leiderschap/skills om aan deel te nemen gedurende het programma, zowel voor de mentoren als de mentees.
Naast de workshops komt de gehele groep samen bij de kennismaking/speeddate bij de Kick Off en bij de afronding van het programma. Er zijn dus meerdere contactmomenten met de hele groep en verder vullen mentor en mentee het programma verder zelf in. 

Stuur je interese naar info@vlm.nl

Stuur een e-mail
Stuur een e-mail